KPI’s in actie

De groei naar succes. Dat vraagt niet alleen om ijzeren intuïtie, maar ook om betrouwbare gegevens. Daar komen Key Performance Indicators (KPI's) om de hoek kijken.

Waarom KPI’s? 

Key Performance Indicators (KPI's) zijn essentiële instrumenten voor het meten en beoordelen van de prestaties van je bedrijf. Maar het selecteren van de juiste KPI's is slechts het begin. Het echte verschil wordt gemaakt wanneer we KPI's vertalen naar concrete acties die de groei en het succes van je bedrijf stimuleren.


Hoe je de juiste KPI's die nauw aansluiten bij de doelstellingen en strategieën van je bedrijf selecteert? Dat lees je hier.

Vertalen van KPI’s naar acties

 1. Analyseer en interpreteer
  Analyseer en interpreteer eerst de gegevens achter je KPI’s. Zo begrijp je de prestaties van je bedrijf. Denk aan het identificeren van trends en het vaststellen van oorzaken.
 2. Stel duidelijke doelen
  Op basis van deze analyses stel je duidelijke en meetbare doelen. Die zijn SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden.
 3. Ontwikkel actieplannen
  Bij elke KPI ontwikkel je concrete actieplannen die gericht zijn op het verbeteren van de prestaties. Zo’n plan bevat specifieke taken, verantwoordelijkheden, deadlines en middelen.
 4. Implementeer en monitor
  Hierna implementeer je deze actieplannen en ga je monitoren. Meet regelmatig de voortgang en pas aan waar nodig.
 5. Evalueer en optimaliseer
  Evalueer en beoordeel ook de impact van deze actieplannen en of deze hebben bijgedragen aan het bereiken van de gestelde doelen. Op basis hiervan kun je strategieën optimaliseren en verbeteren.

Bijvoorbeeld, is je klanttevredenheid laag? Dan kun je een actieplan ontwikkelen om de klantenservice te verbeteren, productkwaliteit verhogen of betere communicatiekanalen implementeren.


Of is je doorlooptijd lang? Dan kun je procesoptimalisaties doorvoeren, trainingen aanbieden aan je medewerkers of investeren in automatiseringstechnologieën.


Onze dashboards

Met onze expertise en producten helpen we je graag om de prestaties van je bedrijf te verbeteren en je doelstellingen te bereiken. Zo heb je met ons ClearInsights Dashboard alle benodigde informatie in één helder overzicht. Een eenvoudig en helder Power BI dashboard met de belangrijkste KPI’s die toegespitst zijn op jouw branche. Wil je inzicht in je duurzaamheidsprestaties? Dat kan met ons MVO Dashboard


De KPI’s worden vergeleken met bijbehorende targets en/of vergelijkingen met voorgaande periodes. Je kunt dus iedere dag alle data analyseren (algemeen of in detail) en sturen op de belangrijkste cijfers.


Wil je ook aan de slag met duurzaamheid?

Neem contact op Lees meer over SkyClear
Gerelateerde artikelen

Meer lezen?