Effectief gegevens­beheer voor het MKB

Voor het MKB is data de sleutel tot het nemen van weloverwogen beslissingen en het stimuleren van groei. Daarbij hoort ook de kwaliteit en het beheer van deze data. Want alleen dan kun je erop vertrouwen.

Gegevens­beheer 

In een tijd waarin data de ruggengraat vormt van elke onderneming, is effectief gegevensbeheer cruciaal. Dat betekent niet alleen het verzamelen, opslaan en beheren van gegevens, maar ook het waarborgen van de kwaliteit ervan. Slechte gegevenskwaliteit kan leiden tot verkeerde analyses en beslissingen. 

Gegevens­kwaliteit

Het is van belang om je gegevenskwaliteit te waarborgen. Dat doe je zo:


 • Data cleaning
  Start met het opschonen van bestaande gegevens. Identificeer en corrigeer onnauwkeurigheden, inconsistenties en duplicaten. Dit verbetert niet alleen de nauwkeurigheid van de gegevens, maar verhoogt ook het vertrouwen in de analyses die erop worden gebaseerd.

 • Data standaardisatie
  Standaardiseer de manier waarop gegevens worden vastgelegd en opgeslagen. Dit maakt het gemakkelijker om gegevens te vergelijken en te analyseren, vooral wanneer ze afkomstig zijn uit verschillende bronnen.

 • Validatie van gegevensinvoer
  Implementeer mechanismen om de kwaliteit van nieuwe gegevens te waarborgen. Dit omvat het valideren van gegevensinvoer aan de hand van vastgestelde criteria, zoals het controleren van geldigheid, nauwkeurigheid en consistentie.

Gegevens­bronnen

Daarvoor kan het helpen om gegevensbronnen te integreren:


 • Centralisatie van gegevens
  Breng alle gegevensbronnen samen in een centrale opslagplaats. Dit kan een datawarehouse zijn of een ander geïntegreerd platform. Het doel is om een eenduidige bron van waarheid te creëren en dubbel werk te voorkomen.

 • Gegevensmapping
  Stel duidelijke mappings op tussen verschillende gegevensbronnen. Dit vergemakkelijkt het proces van het koppelen van gegevens uit verschillende bronnen en zorgt voor consistentie bij het uitvoeren van analyses.

 • Gebruik van integratie tools
  Maak gebruik van geavanceerde integratie tools die het proces van het combineren en synchroniseren van gegevens vergemakkelijken. Deze tools verminderen handmatige inspanningen en minimaliseren fouten bij het integreren van gegevens.

Voordelen

Effectief gegevensbeheer zorgt ervoor dat je betere beslissingen kunt maken op basis van nauwkeurige en betrouwbare gegevens. Door gegevensbronnen te integreren en te standaardiseren, wordt ook de efficiëntie verbeterd. Medewerkers kunnen sneller toegang krijgen tot de benodigde informatie en hun taken efficiënter uitvoeren. Daarnaast voorkomt het verspilling van middelen door dubbel werk en fouten te verminderen. Dit resulteert in kostenbesparingen. Tot slot betekent goede datakwaliteit dat klantgegevens accuraat en up-to-date zijn. Dit draagt bij aan een betere klantenservice waardoor klanten tevredener zijn.


Zo leg je een solide basis voor betrouwbaar gegevensbeheer en datagedreven analyses.


Klaar om je KPI-strategie te versterken?

Neem contact op Lees meer over SkyClear
Gerelateerde artikelen

Meer lezen?