Data optimalisatie: de weg naar betere resultaten

Data. Het is de brandstof voor groei en innovatie. Het verzamelen, bewaren en beheren van bedrijfsdata is niet alleen belangrijk; het is de sleutel tot waardevolle inzichten. Maar hoe doe je dat?

Hoe verzamel je data? 

Dataverzameling vormt de basis voor een succesvolle datagestuurde besluitvorming. Je kunt dat op verschillende manieren doen.


 • Strategieën voor dataverzameling
  Welke strategieën kies je om de juiste gegevens te verzamelen? Je kunt kiezen voor enquêtes om de behoeften van je klanten te begrijpen. Of gebruik web scraping om concurrentie-informatie te verkrijgen. Je kunt ook gegevens genereren met behulp van IoT-sensoren in producten.

 • Tools voor dataverzameling
  Het is tegenwoordig makkelijker om data te verzamelen. Zo kun je via data lakes grote hoeveelheden ongestructureerde gegevens opslaan en analyseren. Wat erg nuttig is. API-integraties met externe platforms helpen daarbij om gegevens van verschillende bronnen te verzamelen en te consolideren. Kies de juiste tool voor je bedrijf en maak zo het verschil in de effectiviteit van je dataverzameling.

Hoe sla ik data op?

Nu we de data hebben verzameld, is de volgende stap; hoe slaan we die data op?


 • Datawarehouses
  Datawarehouses zijn speciaal ontworpen om gestructureerde gegevens op te slaan. Ze bieden ook gemakkelijk toegang tot analyses. Door je gegevens in een datawarehouse te organiseren, kun je snel en efficiënt queries uitvoeren en waardevolle inzichten ontdekken. Je gegevens blijven ook veilig en geordend.

 • Cloudopslag
  Cloudopslag geeft bedrijven toegang tot schaalbare en flexibele opslagoplossingen. Het biedt de mogelijkheid om gegevens op te slaan zonder een dure oplossing. Ook kun je via de Cloud makkelijk gegevens delen en samenwerken, wat erg handig is.

Hoe beheer ik data?

Als laatste stap is het heel belangrijk dat de data goed wordt beheerd.


 • Datakwaliteit
  Het behouden van de kwaliteit van je gegevens is cruciaal. Slechte gegevenskwaliteit kan leiden tot onnauwkeurige analyses en verkeerde beslissingen. Zorg ervoor dat je gegevens schoon zijn, dubbele records verwijderd zijn en dat er strikte gegevensvalidatie processen zijn. Het is een doorlopend proces dat voortdurend aandacht nodig heeft.

 • Beveiliging en naleving
  Vergeet niet de beveiliging van de bedrijfsgegevens. Het verlies of de diefstal van gevoelige gegevens kan voor veel schade zorgen. Implementeer strenge beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, toegangscontrole en regelmatige audits. Zorg er ook voor dat je voldoet aan wettelijke vereisten met betrekking tot gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie.

Hoe genereer je waardevolle inzichten?

Business Intelligence (BI) als Service is een krachtige oplossing om waarde uit je data te halen. Wij acteren als jouw externe BI afdeling. Je huurt ons hele bedrijf in voor een vast aantal uur per maand. Hierdoor heb je de kennis van front-end/back-end/projectmanagement in één pakket. Zo kun je gegevens verzamelen, analyseren en visualiseren. Met BI as a Service kun je snel reageren op de veranderende markt en datagedreven beslissingen nemen. Als jouw BI-partner zorgen we ervoor dat jouw bedrijf BI optimaal wordt benut! 

Klaar om je KPI-strategie te versterken?

Neem contact op Lees meer over SkyClear
Gerelateerde artikelen

Meer lezen?