Van ruwe data tot impactvolle dashboards

Wil je waardevolle inzichten verkrijgen en effectieve beslissingen nemen? Dan is het omzetten van ruwe data naar impactvolle dashboards een belangrijke stap. Het geeft visueel inzicht in je gegevens, waardoor complexe informatie begrijpelijk en bruikbaar wordt. Maar hoe doe je dit?

Stap 1 t/m 3

Stap 1: Data verzamelen en opslag

Het begint met het verzamelen van relevante data uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets en externe platforms. Alleen data die je écht nodig hebt. Deze ruwe data kan variëren van verkoopgegevens en klantinformatie tot operationele statistieken. Vervolgens slaan we de data op in een centraal datawarehouse of in de cloud. 


Stap 2: Data schoonmaken en voorbereiden

Ruwe data is vaak ongestructureerd en bevat fouten, ontbrekende waarden en inconsistenties. Daarom moeten we het eerst opschonen voordat het bruikbaar is. Denk aan het verwijderen van dubbele vermeldingen, het opvullen van ontbrekende waarden en het standaardiseren van formaten. We maken de data consistent en betrouwbaar voor verdere verwerking.


Stap 3: Data transformeren en modelleren

Na het schoonmaken en voorbereiden van de data, analyseren we de data om waardevolle inzichten te verkrijgen. Denk aan identificeren van patronen, trends en correlaties die van belang kunnen zijn. We kunnen ook analysetechnieken en modellering gebruiken om voorspellende analyses uit te voeren en toekomstige trends voorspellen


Stap 4 t/m 6

Stap 4: Dashboard ontwerp en visualisatie

Zodra de data is voorbereid, is het tijd om het dashboard te ontwerpen en de visualisatie te creëren. Zoals het kiezen van de juiste grafieken en diagrammen om de informatie effectief weer te geven. Nu worden de cijfers interessant! Hou rekening met de doelgroep en de boodschap die je wilt overbrengen bij het ontwerpen van het dashboard.


Stap 5: Interactiviteit toevoegen

Om het dashboard nog waardevoller te maken, kunnen we interactiviteit toevoegen. Dit stelt gebruikers in staat om te filteren en te sorteren naar specifieke gegevenspunten voor meer diepgaande analyse. Interactieve elementen zoals dropdown menu's, slicers en drill-down functies kunnen we implementeren om de gebruikerservaring te verbeteren.


Stap 6: Testen en herhalen

Voordat het dashboard wordt uitgerold naar gebruikers, is het belangrijk om het goed te testen om ervoor te zorgen dat het werkt en ook de gewenste inzichten levert. Verzamel feedback van stakeholders om verbeteringen aan te brengen. Dit iteratieve proces zorgt ervoor dat het uiteindelijke dashboard optimaal presteert en ook echt waarde toevoegt.


MKB Dashboard

Een dashboard is onmisbaar voor jouw MKB. Je hebt up-to-date monitoring en kunt sturen op je KPI’s en doelen. Hulp nodig bij het kiezen van software, het gebruik en onderhoud? Ons eigen MKB dashboard helpt je hierbij. Je kunt iedere dag alle data analyseren en sturen op de belangrijkste cijfers. Wij bundelen al onze kennis en fungeren als jouw externe BI-partner en verlenen service, onderhoud en ondersteuning.

Klaar om je KPI-strategie te versterken?

Neem contact op Lees meer over SkyClear
Gerelateerde artikelen

Meer lezen?