Data­gedreven MKB

Data-analyse is niet langer alleen voor grote bedrijven. Lees meer over hoe datagedreven besluitvorming toepast kan worden in het MKB met behulp van het MKB Dashboard. Ga voor succes met slimme beslissingen.

Wat is data­gedreven besluit­vorming? 

In een snel veranderende omgeving is het voor het MKB belangrijk om competitief te blijven. En om de juiste beslissingen te maken. Datagedreven beslissingen maken betekent simpelweg dat bedrijven hun keuzes baseren op feitelijke gegevens en analyses. En niet op hun gevoel of ervaring.


Het MKB beschikt over een schat aan data. Van klantinformatie tot verkoopcijfers en operationele statistieken. Deze gegevens worden in de praktijk vaak niet gebruikt. En dat is waar datagedreven besluitvorming om de hoek komt kijken. Door data te verzamelen, te analyseren en te interpreteren, kunnen bedrijven waardevolle inzichten opdoen die de basis vormen voor strategische besluitvorming. Het is de sleutel tot nieuwe kansen en groei voor het MKB. 


Voordelen voor het MKB

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce rutrum dapibus turpis:


 • Efficiëntieverbetering
  Datagedreven besluitvorming stelt je in staat om bedrijfsprocessen te optimaliseren en verspilling te verminderen. Door bijvoorbeeld voorraadgegevens te analyseren, kun je je inventaris beter beheren en kosten besparen.


 • Betere beslissingen
  Het nemen van beslissingen op basis van feitelijke gegevens leidt tot meer gefundeerde keuzes. In plaats van te raden naar welke producten het best verkopen, ontwikkel je strategieën om je assortiment te verbeteren met behulp van verkoopgegevens.


 • Klantgerichtheid
  Een dieper inzicht in het gedrag en de voorkeuren van klanten stelt je in staat om hun diensten en producten aan te passen aan de behoeften van hun doelgroep. Het resultaat? Een betere klanttevredenheid en loyaliteit.


Praktische toepassingen

 • Voorraadbeheer
  Door historische verkoopgegevens te analyseren, kun je beter voorspellen welke producten populair zullen zijn en op welke momenten. Dit helpt bij het verminderen van voorraadtekorten en overschotten. Wat uiteindelijk de operationele kosten verlaagt.


 • Marketing
  Door klantprofielen en gedragsanalyses te gebruiken, kun je gerichte marketingcampagnes ontwikkelen. Marketingbudget besteed je hierdoor effectiever door je te richten op de doelgroepen die het meest waarschijnlijk zullen converteren.


 • Kostenbeheersing
  Data kan ook worden ingezet om inefficiënties in de bedrijfsvoering op te sporen. Door de kosten in kaart te brengen en te analyseren, identificeer je makkelijk waar kosten bespaard kunnen worden. Dit kan variëren van het optimaliseren van processen tot het verminderen van onnodige kosten.

Het MKB Dashboard als hulp­middel

Een belangrijk onderdeel van datagedreven besluitvorming is de toegang tot en het begrip van data. Ieder bedrijf heeft het nodig: stuurinformatie. Het woord zegt het al. Informatie om je bedrijf te kunnen sturen. Omzet, kosten, winst. Het liefste op realtime basis, zodat je ook echt kunt sturen in plaats van alleen maar reageren.


Het ClearInsights Dashboard is een gebruiksvriendelijke tool waarmee MKB-ondernemers gegevens kunnen visualiseren en begrijpen zonder dat ze diepgaande technische kennis nodig hebben. Een eenvoudig en helder PowerBI dashboard met 15 KPI’s die toegespitst zijn op een bepaalde branche: logistiek, dienstverlening en e-commerce. Het biedt realtime inzichten die snel en gemakkelijk kunnen worden geïnterpreteerd. Je kunt dus iedere dag alle data analyseren (algemeen of in detail) en sturen op de belangrijkste cijfers. Eenvoudig hè?

Wil je ook aan de slag met Business Analyse?

Neem contact op Lees meer over SkyClear
Gerelateerde artikelen

Meer lezen?