Een effectief dashboard met data­visualisatie

Soms is het moeilijk om data inzichtelijk te krijgen. En het te begrijpen aan de hand van alleen cijfers. Ons wapen? Datavisualisatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een grafiek of diagram. Het is niet alleen aantrekkelijk, maar is ook een krachtig hulpmiddel voor besluitvorming.

Waarom is data visualisatie belangrijk? 

De grote vraag is natuurlijk: waarom is datavisualisatie zo belangrijk? Het antwoord op die vraag is eenvoudig. Stel je voor dat je een enorme stapel cijfers en statistieken hebt. Datavisualisatie maakt deze gegevens begrijpelijk en boeiend door ze om te zetten in grafieken, diagrammen en andere visuele elementen. Het resultaat? Je kunt complexe informatie in één oogopslag begrijpen.

Principes van effectieve dashboards

Effectieve dashboards volgen enkele principes. Denk aan eenvoud, consistentie en relevantie. Eenvoud betekent dat je dashboard niet overweldigd wordt door te veel gegevens. Consistentie zorgt voor een uniforme gebruikerservaring en relevantie zorgt ervoor dat alleen de belangrijkste informatie wordt weergegeven.

Tools en technieken

Populaire tools zoals Tableau, Power BI en D3.js helpen je bij het omzetten van ruwe gegevens in visuele weergaven. Experimenteer met verschillende grafiektypen, kleuren en lay-outs om je gegevens het beste weer te geven.


Tegenwoordig kunnen we er niet meer omheen; interactieve content. Voeg elementen toe zodat gebruikers kunnen klikken, in- en uitzoomen of iets zien verschijnen. Dit maakt je dashboard niet alleen informatiever, maar ook nog eens leuk om te gebruiken.

Tips

Last but not least, laten we wat praktische tips delen voor het maken van aantrekkelijke en informatieve dashboards:


  • Kies een kleurenpalet dat past bij je merk en gemakkelijk leesbaar is.


  • Gebruik duidelijke typografie om tekst leesbaar te houden.


  • Organiseer je gegevens logisch, met een goede lay-out.

Data storytelling

Een van de krachtigste manieren om met je gegevens te communiceren, is via verhalen. Dat heet data storytelling. Het draait allemaal om het verbinden van de punten en het vertellen van een overtuigend verhaal met je gegevens. Mensen onthouden verhalen veel beter dan droge cijfers, dus maak hier gebruik van!


We zien dus dat we met effectieve principes, tools en technieken, data storytelling en interactiviteit dashboards kunnen creëren die de besluitvorming verbeteren. Ook in ons dashboard kunnen we jouw data visualiseren. Laat je gegevens spreken!

Klaar om je KPI-strategie te versterken?

Neem contact op Lees meer over SkyClear
Gerelateerde artikelen

Meer lezen?